In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een schuinzitter correct inbrengt in DKO3.
Voor de volledigheid: een schuinzitter is een leerling (domein muziek) die voor zijn instrument (of verwant vak) in een andere graad en/of leerjaar zit dan het jaar waar die MCV volgt. Veelal omdat de leerling van instrument is verandert, tijdens het doorlopen van de inschrijving. (Het departement gebruikt hiervoor de term niet-parallele leerling.)
Onder ideale omstandigheden wordt de inschrijving of voorstel met de inschrijvingswizard (de groene knop nieuwe inschrijving, op de leerlingenfiche tabblad inschrijvingen) ingebracht.
Als de inschrijving al is aangemaakt, volg je de stappen uitgelegd zonder inschrijvingswizard. Maar je kunt altijd herbeginnen en toch de stappen met inschrijvingswizard te volgen. Om nadien de oorspronkelijke inschrijving(en) te schrappen.
Met inschrijvingswizard
Wanneer je een instrument hebt gekozen in de gewenst vakgroep, kun je in de lijst met vestigingsplaatsen onderaan een extra vrijstelling zien staan: 'Volgt in lager leerjaar'. Kies deze.
Daarna krijg je de mogelijkheid om de andere administratieve groep aan te duiden waarin het instrument wel gevolgd
zal worden.
Resultaat: Bij de nieuwe inschrijving staat het instrument vrijgesteld met een vrijstelling schuinzitter (gekoppeld aan een pedagogische attest 'schuinzitter binnen de graad' of 'schuinzitter over de graden heen').
Eventueel is er ook een tweede inschrijving toegevoegd met daarin het gevolgd instrument. De andere vakken staan uitgevinkt, omdat ze niet gevolgd moeten worden.
Nadien kun je nog extra vakken (zoals groepsmusiceren) vrijstellen, door die aan te vinken in de details van het pedagogisch attest.
Zonder inschrijvingswizard
Als beide inschrijvingen reeds zijn aangemaakt en je wil die behouden, zijn dit te stappen om hetzelfde resultaat te bekomen.
Zorg dat het instrument is vrijgesteld met een pedagogisch attest 'attest van onze academie'. Dan verschijnt bij het vrijgesteld instrument de zin 'is dit een schuinzitter?'
Klik deze lijn aan en bevestig. Het programma zet het bestaande pedagogisch attest om in een attest 'schuinzitter binnen de graad' of 'schuinzitter over de graden heen'.
Dit is belangrijk voor de financierbaarheid. (Een vak vrijgesteld met dit pedagogisch attest wordt weggelaten bij het versturen naar Discimus.) Een verschil van 70% tegenover 100% financierbaarheid.
Nadien kun je nog extra vakken (zoals groepsmusiceren) vrijstellen, door die aan te vinken in de details van het pedagogisch attest.
Als laatste moet je nog een nieuw pedagogisch attest 'attest van onze academie' toevoegen, om de vakken vrij te stellen die in de lagere inschrijving.
Financierbaarheid?
Als je deze stappen hebt gevolgd, moet de financierbaarheid voor beide inschrijvingen juist staan. (Het is niet nodig om de financierbaarheid manueel aan te passen. Laat ze op 'automatisch bepalen' staan.) In elk geval moet de financierbaarheid van de hoogste inschrijving op waarde 02 (regelmatig/financierbaar) staan.
Voor de lagere inschrijving hangt het af van de graad. Is deze inschrijving binnen dezelfde graad, moet die waarde 08 (niet-parallele leerling) hebben. Valt de inschrijving in een andere graad is dat waarde 03 (regelmatig/niet-financierbaar).