Leerlingen klassikaal evalueren Afdrukken

Gewijzigd op: Do, 24 Feb, 2022 om 4:32 PM

Op de personeelsfiche, tabblad klassen kun je (als administratie) een klas evalueren. Net zoals de leerkracht dat ook kan via hetzelfde scherm in de leerkrachtmodule. Als administratie heb je altijd toegang tot de evaluaties. De leerkracht alleen wanneer de beschikbaarheid dit toestaat.

Je begint met de gewenste klas te selecteren in de keuzelijst. Eenmaal gekozen, krijg je de leerlingen te zien. Klik rechts van de selectielijst de knop 'evalueer deze klas' om te beginnen met evalueren.

Overzicht

Om te beginnen krijg je in een pop-up venster een overzicht te zien.
Het scherm bestaat aan de linkerzijde uit de verschillende evaluatieperiodes en de verschillende bloksoorten. Als er beschikbaarheid is ingesteld voor de leerkracht, wordt dit ook vermeld in een tweede lijn.
Aan de rechterzijde zie je de status van de individuele evaluaties (voor de geselecteerde periode en bloksoort) binnen deze klas. Erboven staat een voortgangsbalk die het aantal afgewerkte en af te werken evaluaties toont.

Klik de leerling aan om de evaluaties van die leerling te openen.

In bulk afwerken

Via dit overzicht is het ook mogelijk om snel de evaluaties op afgewerkt te zetten.

Als er nog evaluaties af te werken zijn, staat (onder de statusbalk en) boven de lijst met leerlingen aan de rechterzijde de zin 'selecteer leerlingen om af te werken'.
Wanneer je hierop klikt, krijg je onderstaande weergave. Naast de nog af te werken leerlingen, verschijnt een vinkje die standaard actief staat. Gebruik de vinkjes om te kiezen welke leerling(en) je gaat afwerken. Bevestig met de gele knop 'x geselecteerde leerlingen afwerken' onder de tabel.

Je kunt deze handeling niet (in bulk) ongedaan maken. De evaluatie terug openzetten, moet je leerling per leerling doen.

Evaluatiefiche - indeling van de pagina

Op de evaluatie van de leerling vind je nog een aantal elementen terug, naast de evaluatie zelf.

1. Helemaal bovenaan kun je:

• De geselecteerde klas wijzigen.
  • Terugkeren naar de 'gewone' klaslijst met de knop 'Toon klaslijst'.
  • Een afdruk maken van de ingevulde evaluaties met de printer-knop helemaal rechts.

2. Eronder staat een blok met daarin:

• Bovenaan de voortgangsbalk die het aantal afgewerkte en af te werken evaluaties toont.
  • Links de info over de huidige geselecteerde leerling.
    (Met het Schermafbeelding_2021-02-19_om_11.11.53_kopie.png-icoontje rechts van de naam, kun je naar de leerlingenfiche doorklikken.)
  • Rechtsboven de navigeerknoppen om tussen de leerlingen te bladeren.
    Door te klikken op 'x van y' keer je terug naar het overzicht en kun je eender welke leerling uit de klas opvragen.
  • Rechtsonder de knop om de evaluatie af te werken of om opnieuw open te zetten.
    Eventueel staat er de knop om de evaluatie naar andere leerlingen te kopiëren.

Dit blok schuift mee met de pagina, naarmate je verder scrolt in de evaluatie.

3. Vlak boven de evaluatie staat vermeld hoe het zit met de beschikbaarheid ervan voor de leerkracht.

4. Hier begint de effectieve inhoud van de evaluatie.

Staat de evaluatie al op afgewerkt, krijg je een alleen-lezen versie aangeboden. En zullen alleen de ingevulde velden getoond worden.

Is er een vakoverschrijdende evaluatie voorzien, wordt deze eerst aangeboden. Eronder krijg je de vakspecifieke evaluatie te zien.

Evaluatie invullen

De evaluatie invullen doe je op deze pagina.

Invoer opslaan

Om zoveel mogelijk gegevensverlies te vermijden, wordt elk ingevuld veld meteen opgeslagen. (De knop om een evaluatie af te werken, dient louter om aan te geven dat de evaluatie klaar is.)

Velden waar je een vrije tekst kunt ingeven, worden pas opgeslagen zodra je erbuiten klikt. Je krijgt ook een melding eronder om hier op te wijzen. Indien gewenst, kun je het opslaan zelf activeren door op de 'hier' te klikken.

Invoer wissen

Meer hierover in volgende artikel: Evaluatie-invoer wissen

Evaluatie kopiëren

Meer hierover in volgende artikel: Evaluatie kopiëren

Evaluatie afwerken

Wanneer je tevreden bent van de ingevulde evaluatie, kun je aangeven dat deze evaluatie afgewerkt is. Dit doe je door bovenaan de klikken op de rode knop 'Nog niet afgewerkt'.
Is ze afgewerkt, staat hier in de plaats een groene knop 'Afgewerkt'. Door deze aan te klikken, kun je de evaluatie opnieuw open zetten.