Via Lessen - Aanvragen lesverplaatsing kunnen de aanvragen lesverplaatsing worden verwerkt en beheerd. Een aanvraag lesverplaatsing is in essentie gewoon een ticket (zoals bijvoorbeeld een afwezigheidsmelding). Aan dat ticket kunnen één of meerdere lesverplaatsingen gekoppeld worden.

De aanvraag voor een lesverplaatsing kan vanaf update 2023.9 door de leerkracht gebeuren via zijn of haar login. Meer informatie daarover volgt met de release van deze update.

Een aanvraag lesverplaatsing kan ook op nog 2 andere manieren worden gedaan:

- via e-mail: de leerkracht mailt naar lesverplaatsingen@instellingsnummer.dko3.cloud met alle details (instellingsnummer wordt hierbij vervangen door het feitelijke instellingsnummer van de academie).

- via DKO3 (administratie): via Lessen - Aanvragen lesverplaatsing kun je snel een nieuwe aanvraag toevoegen. Dit kan handig zijn als de leerkracht de initiële aanvraag doet wanneer hij of zij in het secretariaat of bij de directeur is.

Wanneer er een ticket is gemaakt voor de aanvraag lesverplaatsing, kan er hieraan één of meerdere lesverplaatsingen worden toegevoegd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de leerkracht in één aanvraag twee verschillende lesverplaatsingen wil doen.

In de eerste stap selecteer je de leerkracht die de lesverplaatsing aanvraagt en vul je eventueel een opmerking in.

De tweede stap laat je toe om aan te vinken welke lessen worden verplaatst. Zijn het alle lessen van dezelfde dag, dan kun je ook klikken in de grijze balk bij de dag, zo worden alle lessen van die dag in één beweging aangevinkt.

In de derde en laatste stap kunnen de nieuwe lessen worden gemaakt en de leerlingen herverdeeld worden over de nieuwe lessen. Wil je alle leerlingen van een les in één keer naar een verplaatste les verplaatsen, dan kun je de donkergrijze hoofding slepen naar die nieuwe les.

Bij de nieuwe lessen kun je ook steeds aanduiden in welk lokaal of lokalen ze doorgaan.

Een lesverplaatsing begint steeds in de status Ontwerp. Dat geeft de leerkracht of de medewerker die de verwerking doet de tijd om de lesverplaatsing helemaal op punt te zetten. Moet de lesverplaatsing goedgekeurd worden, dan zet je die In behandeling. Vervolgens kan iemand met de rechtengroep Goedkeuren lesverplaatsingen de goedkeuring verlenen of weigeren. Van zodra een lesverplaatsing goedgekeurd is, zal deze ook zichtbaar zijn in de aanwezigheden, de agenda, het weekrooster, de tijdslijn van de leerkracht, de lokalenbezetting, ...