Individuele versus klassikale les Afdrukken

Gewijzigd op: Vr, 22 Apr, 2022 om 9:36 AM


In DKO3 kun twee soorten lessen maken. Een individuele les of een klassikale les. Hoewel er structureel geen verschil is, zit er een verschil in betekenis en hoe je ermee omgaat.

 

Het verschil vloeit voort uit het verschil tussen individuele en klassikale vakken. En bijgevolg kun je voor een hybride vak individuele als klassikale lessen maken. (Meer hier in volgend artikel: Betekenis van het soort vak)

 

Klassikale les

Een klassikale les maak je aan via het menu Lessen (ofwel vanop het Overzicht ofwel via het menu-item Nieuwe les). Dit soort les wordt door de administratie aangemaakt en vastgelegd.

Via het overzicht kun je naar die les filteren en ze opvragen. Je hebt controle over alle details, die je op voorhand instelt.

Het gros van dergelijke lessen wordt aangemaakt voor de start van de inschrijvingen. Zo moet bij het (al dan niet online) inschrijven bij het toewijzen van een klassikaal (of hybride) vak uit het bestaand aanbod van gemaakte lessen gekozen worden.


De meeste klassikale lessen zullen 'gewone' lessen zijn. Daarnaast je kunt enkele bijzondere lessen maken:

 • ALC-les
  Een les georganiseerd binnen de alternatieve leercontext.
 • Module
  Een individuele module die je nadien koppelt aan een gewone les onder de lesmomenten.
 • Aliasles
  Een overkoepelende les waar je meerdere lessen in kunt bundelen.

 

Individuele les

Een individuele les maak je niet (bewust) zelf aan. Een dergelijke les wordt automatisch aangemaakt, bij het toewijzen van leerlingen aan een dag een uur.
In het proces van het toewijzen (uitgevoerd hetzij door de administratie, hetzij door de leerkracht zelf) moet je lesmomenten (combinatie van dag + beginuur + einduur) aanmaken. Wanneer je zo'n lesmoment aanmaakt, wordt achter de schermen een les gemaakt gekoppeld aan een vestigingsplaats, de geselecteerde leerkracht en het lesmoment in kwestie.

Omwille van het vluchtig karakter van dit soort lessen,  vind je die niet terug via het overzicht (menu Lessen - Overzicht). Maar kun je alleen via de leerling of leerkracht opzoeken. (zie verder in dit artikel)

Zoals hierboven reeds aangehaald, worden deze lessen pas aangemaakt op het moment dat duidelijk is wanneer die doorgaan. Het gros zal dus in september/oktober aangemaakt worden.

 

Lessen zoeken

In dit artikel is duidelijk gemaakt waarom je individuele lessen niet terugvindt via het Lessen - Overzicht, maar er zijn nog plaatsen in het programma waar je naar de les (ongeacht het soort) kunt doorklikken.

 • Leerlingenfiche, tabblad Inschrijvingen: Op de lijn van het vak staat (ongeacht de status) helemaal rechts een icoontje Schermafbeelding_2021-02-17_om_11.27.35.png. Door die aan te klikken, ga je naar de les.
 • Personeelsfiche, tabblad Weekrooster: In het weekoverzicht van de leerkracht, kun je de gewenste klas aanklikken. Zo klik je door naar die les. Op het nieuwe scherm krijg je een speciale balk bovenaan, waarmee je door het weekoverzicht heen kunt bladeren.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.